-Id, Ego ve Alterego


 

   İd, ego ve alterego ilk defa Sigmund Freud tarafından ortaya atılmıştır. Bu üç kavram bilinçaltının parçalarıdır. 

   İd (Alt benlik), bilinçaltının en derinlerinde yer alır. Tamamen içgüdülerden ve negatif hislerden ibarettir. Negatif hislerin temelinde de içgüdüsel tutumlar yatar. Kin, nefret, intikam arzusu, cinsellik, açlık, uyku ihtiyacı, üreme ve hayatta kalma içgüdüsü, oburluk gibi hisleri içinde barındırır. İçimizdeki şeytan ve nefis olarak da tasfir edilir. Hedonisttir.

   Alterego veya diğer adıyla Süperego (Üst benlik), bilinçaltının ahlaki kısmıdır. Vicdan, merhamet, adalet, eşitlik, yardımlaşma gibi hisleri içinde barındırır ve içgüdüsel dürtüleri içermez. Hümanisttir.

   Ego (Benlik), bilinçaltında alterego ile id arasındaki dengeyi sağlar. İd ve alterego birbirine tamamen zıt gider. Ego bu ikisini dengede tutmaya çalışır. Dengenin bozulması psikolojik sorunlara yol açar. Realistiktir. Egoist insanlar egolarını değil, idlerini tatmin ederler. İd güçlü ve üstün olmayı arzular. Doğal seleksiyonu destekler ve zayıfı ezmeyi önerir. Alterego ise tam tersidir. Ego bu ikisi arasındaki uzlaşmayı sağlar.

   Örnek vermek gerekirse obsesif kompulsif kişilerde alterego çok serttir. Antisosyal kişilik bozukluğunda da id çok ön plandadır. Bazı durumlarda herkes için id veya alterego önplana çıkabilir. Sevdiğiniz biri zarar gördüyse zarar veren kişiyi incitmek isterseniz bu idden gelir. Alterego affetmeyi tercih ederken id intikamdan yana olur. Ceza vermeyi sever.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

-Cennet ve Cehennem arasındaki ortak nokta

-Paranormal olaylar gerçekten paranormal mi?